strakke keuken

In de moderne keukens wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een open keuken met kookeiland. Dit geeft vaak een mooie, ruimtelijke uitstraling, maar neemt ook een paar moeilijkheden met zich mee. Een klassieke afzuigkap is namelijk niet ideaal in deze ruimte, vanwege de vorm, de plaats en het geluid. Niets is zo hinderlijk als een brommend geluid als je een gesprek probeert te voeren in de keuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal alternatieven voor de klassieke afzuigkap.

In de kookplaat

Een recente ontwikkeling in keukenapparatuur is een kookplaat met afzuiging. Verschillende merken hebben ieder hun eigen uitvoering op de markt gebracht van een flexibele inductiekookplaat met ingebouwd ventilatiesysteem. In het midden van de kookplaat zit de afzuiging die alle kookgeuren wegzuigt naar het ventilatiesysteem dat zich onder het aanrecht bevindt. Dit is een compact systeem, waarmee er vanzelf meer ruimte overblijft voor opslag van pannen en servies. Bij sommige varianten zit de ventilatie geïntegreerd in de kookplaat en bij andere modellen is er een losse afzuigmodule die je zelf naast of op de kookplaat kunt plaatsen.

Inbouwen

Een ander alternatief voor een losse, lompe afzuigkap in het midden van je keuken, is een inbouwunit afzuigkap. Deze kun je laten inbouwen in een schouw of keukenkastje. Op deze manier gaat de afzuigkap mooi op in je keukendesign. Deze inbouw afzuigkap kan de lucht afvoeren, maar is ook te gebruiken met een recirculatie afzuigsysteem. In dit geval heb je geen luchtafvoer naar buiten, maar wordt de lucht schoongemaakt met een filter en opnieuw gebruikt.

Verlichting

Een belangrijk detail om in gedachte te houden bij de aanschaf van een alternatieve afzuigkap, is de verlichting. In een klassieke afzuigkap zit namelijk altijd een lamp die ervoor zorgt dat het fornuis of de kookplaat goed verlicht wordt. Als je gaat voor een alternatief, zoals een kookplaat met afzuiging, zal je dus op een andere manier je fornuis moeten verlichten.

One thought on “Alternatieven voor de klassieke afzuigkap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *