Een verbouwing aan je huis beginnen is natuurlijk een hele klus maar kan tegelijkertijd ontzettend belonend zijn. Een verbouwing kan ook waarde toevoegen aan je huis. Daarom is verbouwen zeker de moeite waard wanneer je in een koophuis woont. De vraag bij een verbouwing is natuurlijk vaak, ga je het zelf doen of besteed je het uit. Je kunt potentieel veel geld besparen wanneer je zelf een verbouwing uitvoert. In dit artikel bespreken we tips voor zelf verbouwen.

Maak een plan

Renovaties verlopen zelden precies volgens plan, maar dat betekent niet dat je het moet doen zonder plan. Veranderingen op het laatste moment zijn zowel stressvol als duur, dus zorg ervoor dat de niet-onderhandelbare details eerst worden uitgeplant. Dit betekent op zijn minst dat je weet welke resultaten je wilt en hoeveel geld – en tijd – het zal kosten om ze te bereiken.

Voeg waarde toe

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen met het verbeteren van je huis, kan het handig zijn om prioriteit te geven aan projecten die de waarde van het huis verhogen. Bijgewerkte keukens en badkamers zijn vrijwel altijd een veilige gok, net als renovaties die het aantal vierkante meters vergroten, zoals kelders en serres. Maar de voorkeuren van kopers variëren van markt tot markt, dus zorg ervoor dat je je concentreert op wat populair en waardevol is waar je woont, en niet op algemene nationale trends.

Urgente zaken eerst

Sommige verbeteringen aan het huis zijn urgenter dan andere. Als een project je onmiddellijk geld bespaart of in de toekomst verwoestende schade voorkomt, zet het dan bovenaan de prioriteitenlijst. Dat gaat dubbel voor snelle, gemakkelijke oplossingen, zoals tocht afdichten en filters vervangen. Controleer bijvoorbeeld ook regelmatig het dak op lekkages en als er schade is fix dit zo snel mogelijk.

Ken je grenzen

We kennen allemaal het programma help mijn man is klusser. Zelfs als je een ervaren doe-het-zelver bent met een goed gevulde werkplaats, zijn niet alle huisverbeteringsprojecten geschikt voor amateurs. Voordat je met een project begint, moet je je interesse peilen: hoeveel werk bent je echt bereid in te zetten? Is die inspanning het geld waard dat u bespaart? Wees eerlijk. Soms kun je bij grotere projecten alleen bepaalde onderdelen zelf doen, sloopwerk bijvoorbeeld. Hierbij is een puincontainer huren wel handig.

Geldzaken

Grote renovaties zijn duur, maar als je vrekkig bent op elk afzonderlijk item, ontstaat er later pas meer werk. Bepaal in plaats daarvan waar je het wel en niet kunt veroorloven om een beetje gierig te zijn. Een goede vuistregel: Betaal veel voor alles wat sowieso duur en/of moeilijk te vervangen is, zoals warmwaterboilers en elektriciteit. Voor gemakkelijk vervangbare items – douchekoppen, verlichtingsarmaturen, lades – is goedkoop prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *