Hoe ontstaat een wespennest?

kunststog gevel bekleding

Het wordt langzaam maar zeker weer mooi weer en dat betekent dat de wespen in ons land ook weer actief worden. De koningin is alweer ontwaakt uit haar winterslaap en dat betekent dat er weer gebouwd wordt aan een wespennest. Veel mensen ontdekken zo’n nest pas wanneer deze al een flinke omvang heeft. Maar hoe begint het eigenlijk allemaal? Wij vertellen je hier precies hoe een wespennest ontstaat.

Het begint allemaal met de koningin
We haalden hierboven al kort aan dat een wespennest gebouwd wordt door de koningin. Zij kiest een plek uit en begint met het bouwen van het nest. Hiervoor gebruikt zij stukjes hout. Deze kauwt de wesp fijn, waardoor het gemengd wordt met speeksel. Hier bouwt de koningin vervolgens het nest mee. Zij begint altijd met de bouw van kamers waar eitjes in gelegd worden. Uit deze eitjes komen vervolgens werksters.

De ontwikkeling van het nest
Nadat de basis voor het nest gevormd is, nemen de werksters de taak van de koningin over. Zij zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de bouw van het nest. Doordat er steeds meer werkers geboren worden, zijn er steeds meer helpende handjes om een wespennest uit te bouwen. In sommige gevallen kan een nest ruimte bieden aan om en nabij de 5000 wespen.

Een wespennest verwijderen
Hoe groter een nest is, des te meer overlast je ervaart. Heb je ontdekt dat er ergens een nest zit? Wacht dan niet te lang met het wespennest verwijderen. Waarom niet? Omdat het nest dan steeds groter en groter wordt. Er komen dus alleen nog maar meer wespen bij in jouw directe omgeving. Maar hoe moet je een wespennest eigenlijk verwijderen? Wij raden je aan om hiervoor een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij weet namelijk precies hoe hij een wespennest moet verwijderen. Ga je zelf aan de slag? Reken er dan goed op dat je een aantal keer pijnlijk gestoken wordt. En bovendien is het maar de vraag of het nest ook echt volledig verwijderd is.