Isolatiemateriaal spaart het milieu en je portemonnee

Wanneer je je huis gaat verbouwen, is het een goed moment om de isolatie van het pand eens in ogenschouw te nemen. Je wilt immers niet dat de warmte door kieren, vloeren, daken en muren vertrekt. Het is dan slim om je even goed in te lezen in de diverse soorten isolatiemateriaal. Iedere soort heeft zijn eigen toepassing en is weer geschikt voor een ander deel van het huis. Zo wil je onder je (laminaat) vloer een isolatielaag hebben die én dempt én zorgt dat de kou uit de grond niet in je vloer komt én ook nog eens vocht tegen kan houden. Wil je je zolder isoleren? Dan heb je weer compleet ander isolatiemateriaal nodig. Materiaal dat dikker mag zijn dan de isolatie die je onder je vloer legt.

Waarom zou je isoleren?

De twee belangrijkste redenen zijn: het milieu en je portemonnee. Jij mag zelf bepalen welk van deze redenen voor jou doorslaggevend is. Maar gebruik je het juiste isolatiemateriaal op de juiste plek, dan voorkom je hoge(re) stookkosten en daarmee spaar je het milieu. Doordat er minder energie verbruikt wordt, hoeft er minder energie te worden aangemaakt. Dat spaart bomen en andere grondstoffen. En dat is dan weer fijn voor je portemonnee. Al kan het goed (laten) isoleren van je woning ook een flinke investering zijn.

Isolatiemateriaal is er ook voor andere toepassingen

Je kunt ook kiezen voor geluidsisolatie. Dat is bijvoorbeeld fijn als jij muzikant bent en je buren niet wilt lastigvallen met eindeloze oefeningen. Geluidsisolatie breng je vaak aan op de muur in plaats van er in. Het is een totaal andere vorm van isoleren, die niets te maken heeft met isolatie tegen tocht. Toch is ook deze isolatie van belang. Net als goede vloerisolatie als je in een flat of appartement met onderburen woont.

Kan je het isoleren zelf doen?

Jazeker! In veruit de meeste gevallen kun je zelf met isolatiemateriaal aan de gang. Het is dan wel verstandig om je hierover goed te laten informeren. Zo weet je zeker dat je het juiste materiaal kiest en ook de juiste gereedschappen in huis hebt. Vergeet ook de tape niet om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Op de verpakking en op de website is goed aangegeven voor welk doel dit bepaalde materiaal geschikt is. En dat is niet zonder reden. De verschillende onderdelen van je huis hebben allemaal net weer wat anders nodig om goed geïsoleerd te kunnen worden.