We hebben, misschien ongemerkt, allemaal wel gefineerd MDF in huis. En dat is niet vreemd. Gefineerd MDF is namelijk ideaal om meubels mee te maken. Kijk bijvoorbeeld eens met een kritische blik naar je nachtkastjes of naar je tv meubel, zijn deze glad en in één kleur? Dan is de kans groot dat het hier gaat om gefineerd MDF. Dit is trouwens MDF met een speciaal laagje erop. Je kunt het in verschillende kleuren kopen. Van beuken tot Amerikaans noten hout. Het laagje is maar dun en dus kwetsbaar, maar dat wil niet zeggen dat je er zelf niets mee kunt doen.

Maak eens een boekenkast van gefineerd MDF

Natuurlijk kun je een boekenkast kopen bij die grote Zweedse winkel. Maar is dat wat je wilt? Die kasten zijn allemaal hetzelfde en je komt ze in bijna ieder huis wel tegen. Nu is daar natuurlijk niks mis mee, maar het kan een stuk creatiever. Dus pak je schetsboek en je meetlint en ontwerp je eigen boekenkast. Je zult zien dat je de bestaande ruimte veel beter kunt benutten wanneer je een kast op maat maakt. Heb je alles gemeten en nagemeten? Dan kun je gefineerd MDF gaan bestellen. Je hebt dat al snel in huis en kunt dus snel verder met je project.

Maar het gaat zo rafelen

Het nadeel van MDF met een fineerlaagje is dat het kwetsbaar is. Vooral als je het op maat moet zagen. Je hebt een speciaal zaagje nodig in je decoupeerzaag en dan nog voorkom je nooit helemaal dat de fineerlaag beschadigt. Er is echter een oplossing. Je kunt, in dezelfde winkels als waar je je MDF met een fineerlaagje koopt, ook kantfineer kopen. Zo kun je de gezaagde delen toch weer helemaal netjes afwerken. Maar er zijn meer toepassingen voor deze soort MDF. Zo kun je er ook heel goed akoustische panelen van maken.

Akoustische panelen? Waarvoor zijn die nodig?

Wanneer je een grote vergaderruimte op je werk hebt en telkens maar met een klein clubje vergadert, kan het zijn dat het nogal hol klinkt in de ruimte. Om dit te voorkomen kun je een akoustisch paneel plaatsen. Dit paneel zorgt voor een bepaalde demping. Je hoeft dit paneel trouwens niet zelf te maken, je kunt deze panelen gewoon, op maat, online bestellen. Het installeren doe je zelf, maar dat moet geen probleem zijn. Neem een collega mee en ga samen aan de gang met een schroefboormachine. Voor je het weet hangen de panelen op hun plek.

Posted in: Tip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *