Als u op zoek bent naar hoe u het beste een woning van renoveren, lees dan vooral mijn blogs. Mijn naam is Robbert Grave en ik help graag met het renoveren van oude pandjes. Het kan om alles gaan: een oud grachtenpand, boerenschuur, zelfs een verlaten schoolgebouw of kerk. Niets is mij te dol. Samen met mijn zoons renoveer ik al ruim tien jaar oude gebouwen om tot leefbare ruimtes. Zelfs voordat mijn zonen gingen helpen bij het familiebedrijf deed ik al actief onderzoek naar hoe ik ons eigen huis zo modern mogelijk konden maken. Destijds woonden mijn vrouw en ik in een oud boren huis in Rhenen. We hadden het gekocht omdat het het enige huis op de markt was wat we konden betalen. Hoewel het destijds niet zo leek was het de beste investering die ik had kunnen maken. Er is immers een grandioos familiebedrijf uit ontstaan!

Tips

Zoals ik eerder heb vermeld doe ik dit al twintig jaar. Over de jaren heen leer je veel over de verschillende voor en nadelen van het vak. Ik heb het over de beste technieken voor isolatie, geluidswering en het vernieuwen van materialen. Deze tips wilde ik voorheen met niemand delen omdat ik ze als bedrijfsgeheimen beschouwde. Nu het internet vol staat met informatie wil ik eigenlijk juist mijn steentje bijdragen. Mogelijk haal ik er zelfs wat extra contacten uit. Mocht u vragen hebben, aarzel niet en stuur me een mailtje. Dan nu naar de zoveel beloofde tips. Ik heb voornamelijk ervaring opgedaan over de eerder genoemde onderwerpen: isolatie, geluid en innovatieve materialen vervangen of repareren. Ik wil mijn series blogs opsplitsen in drie hoofdstukken. Te beginnen bij:

Isolatie

Isolatie in oude panden is vrijwel nooit termaats. U zal dus het een en ander moeten veranderen als u in de woning wil gaan wonen. Denk hierbij aan het installeren van meer isolatie in zowel de muren als de ramen. Vervolgens wilt u waarschijnlijk de ruimte binnen opwarmen. De meeste effectieve manier om dit te doen is door middel van vloerverwarming. Mocht u niet tot deze mogelijkheid beschikking hebben, dan adviseer ik u om eens te kijken naar een verwarmingspaneel. Een verwarmingspaneel is een Ir verwarming, wat staat voor infrarood verwarming. Deze kan u gemakkelijk aan uw elektrische netwerk verbinden en vervolgens straalt deze warmte uit. Bovendien kan u gebruik maken van schilderingen op het paneel zodat deze een stuk minder opvalt dan bijvoorbeeld een radiator.