Bent u van plan om binnenkort aan een nieuw bouwproject te beginnen? Misschien wilt u wel een houten kast bouwen voor in de woonkamer. Of bent u van plan om een nieuwe vloer te leggen. Bent u op zoek naar een materiaal dat duurzaam is, er geweldig uitziet en voor veel verschillende projecten gebruikt kan worden, dan is vuren hout wellicht het antwoord. Vuren hout is een houtsoort met een donkerbruine kleur en wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt.

De herkomst en het gebruik

Vuren hout is het hout dat afkomstig is van de fijnspar. Deze boomsoort groeit onder andere in Zweden, Finland en Polen. België importeert deze houtsoort vooral uit Rusland én Tsjechië. In Nederland is vuren hout de meest gebruikte houtsoort, omdat het gemakkelijk te bewerken is en bovendien redelijk goedkoop is. Vuren kan worden ingezet voor veel verschillende soorten doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan kapconstructies, deurlijsten, raamkozijnen, vloeren, meubels en nog veel meer. Zelfs voor vliegtuigbouw kan vuren hout worden gebruikt. Vuren hout valt onder de categorie zachthout, wat betekent dat het makkelijk te verwerken is. Voor het werken met vuren hout heeft u geen ingewikkelde gereedschappen nodig. Met een simpele handzaag of afkortzaag kunt u het hout korter maken om de passende afmetingen te krijgen.

Milieuvriendelijke keuze

Vuren hout is een prima alternatief voor bijvoorbeeld beukenhout. Het wordt gebruikt in meubels, maar kan ook als wandbekleding dienen. Het gebruik van vuren hout in de woning is niet alleen populair omwille van zijn uitstraling, maar ook omdat het een milieuvriendelijke keuze is. Vuren hout kan worden geleverd met duurzame certificering waardoor je weet dat er geen schadelijke stoffen bij het product terecht komen en dat het volledig recyclebaar is.

Geschikt voor moderne interieurstijlen

Nog een reden dat vuren hout zo populair is, is dat het hout geurloos is. Dit maakt het een fijne houtsoort om binnenshuis te gebruiken. Daarnaast zijn de kleuren waarin vuren hout verkrijgbaar is zeer geschikt voor moderne interieurstijlen. Vuren hout is namelijk erg lichtkleurig – crèmeachtig en zelfs wit. Een zeer populaire kleur voor hedendaagse constructies in huis, omdat lichte kleuren een ruimtelijke uitstraling hebben.

Een nadeel

Een van de nadelen van vuren hout, is dat het niet een hele duurzame houtsoort is. Dit komt omdat het slecht tegen vocht kan. Daarnaast is het gevoelig voor aantasting door insecten, zoals de huisboktor. Ook is vuren hout gevoelig voor houtrot en blauwschimmel. Echter is vuren hout gemakkelijk te impregneren, te beitsen, af te lakken en te verven. Deze handelingen kunnen dan ook juist bijdragen aan de duurzaamheid van deze houtsoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *